Werelds grootste fietsenstalling

In het stationsgebied van Utrecht wordt nu volop gebouwd. Ector Hoogstad Architecten heeft in samenwerking met buro Sant & Co en Royal Haskoning DHV de fietsenstalling en het stationsplein ontworpen maar is ook verantwoordelijk voor de totale bouwfasering. BAM is de aannemer van het project. 

Het stationsplein met het reuzendak (ook bekend als de platgeslagen druiventros) wordt auto- én fietsvrij. Eronder komt een doorgaand fietspad en een drielaagse stallingsgarage voor fietsen. Twee belangrijke uitgangspunten waren gebruiksgemak en sociale veiligheid.
Bij de entrees op maaiveld wordt het fietsverkeer gesplitst. Over de centrale voetganger as kijk je direct naar het andere eind van de stalling. Door verhoogde stoepranden en heldere kleurstelling van de vloeren wordt het fietsverkeer op een vanzelfsprekende manier de juiste kant opgestuurd.
Gebruikers moeten zo veel mogelijk fietsend naar hun parkeerplaats kunnen komen om de doorlooptijden in deze grote stalling beperkt te houden. Het doorgaande fietspad is ruim opgezet. De stallingspaden staan haaks op het fietspad zodat doorgaande fietsers geen hinder ondervinden van de gebruikers. Naast het pad is bovendien een zone gereserveerd voor op- en afstappen. De hellingbanen staan in open verbinding met de rest van de stalling. Vanuit de stalling zijn via trappenhuizen en tunnels connecties met het plein, de Stationshal en de sporen gemaakt.
Aangename beleving door goede oriëntatie en veel daglicht. Grote vensters in de buitenwand laten de gebruiker zien waar hij zich bevindt en op een aantal plekken is er zicht op het einde van de stalling. Ter plaatse van de trappenhuizen lopen vides door van de pleinvloer naar de kelder. Rondom de trappen in de pleinvloer valt daglicht door een glazen kap naar binnen.
In de stalling worden robuuste materialen toegepast zoals beton, staal en verduurzaamd hout. Kleuraccenten op de betonwanden geven mede de richting aan en dragen bij aan de sfeer. Elektronische signalering wijst de vrije plekken. Het vele kunstlicht zorgt samen met het daglicht voor een prettig verblijf.

De eerste fase van de fietsenstalling is in augustus 2017 in gebruik genomen dat nu nog maar ruimte biedt voor 6.000 fietsen. Nu is het daarmee op dit moment de grootste fietsenstalling van Nederland. In 2018 opent het tweede deel van de fietsenstalling. Dan is de stalling helemaal af en is er plek voor ruim 13500 fietsen. Een nieuw wereldrecord, dat nu nog op naam staat van Tokyo. 

Ben je benieuwd naar de stalling? Maak hier dan alvast een ritje.  

U bent hier

Voor het hoofdkantoor van Vopak en de kantoren en appartmenten in de aangrenzende Westerlaantoren in het Scheepvaartkwartier van Rotterdam ontwierpen we een aangename en sfeervolle, volledig onderg »

De Universiteit Twente dankt haar positieve imago voor een belangrijk deel aan de ligging op het fraaie oude landgoed Drienerlo. »

Rotterdam

De oude station traverse is in raptempo aan het verdwijnen voor een groot verhoogd plein met daaronder onze fietsenstalling voor ruim 12.500 fietsen. »

Het definitieve ontwerp voor de uitbreiding van het gebouwcomplex van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol Oost is klaar en vastgesteld. »

’s Werelds grootste fietsenstalling in Utrecht is de winnaar geworden van de Betonprijs in de categorie Utiliteitsbouw! Op 15 november 2017 namen wij deze prijs met veel vreugde in ontvangst. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
Postbus 818
3000 AV Rotterdam

T 010 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »